11/03/2021

Verplichte laadpunten bij nieuwbouw- en renovatieprojecten

Vanaf 11 maart 2021.

Elke bouwaanvraag voor een nieuwbouw of ingrijpende renovatie na 11 maart 2021 zal op zijn minst voorbereidingen moeten treffen voor de installatie van laadpunten voor elektrische voertuigen. In 2025 breidt de verplichting uit naar bestaande gebouwen.

Residentieel

Bij een bouwaanvraag voor een residentieel project met minstens twee parkeerplaatsen, zal vanaf 11 maart voor elk van deze parkeerplaatsen een oplaadpunt of de nodige infrastructuur (wachtbuizen en kabelgoten) voor de installatie moeten voorzien worden.

“Wie vreest dat een laadpunt verplicht wordt op de oprit van zijn nieuwe of gerenoveerde woning, mag gerust zijn. Volgens de regelgeving is een laadpunt verplicht voor een parkeerplaats in een gebouw of voor een ‘naastgelegen parkeerterrein’. Het gaat dus niet om de oprit van een woning, omdat dat geen ‘echte parkeerplaats’ is”, zegt het kabinet van Zuhal Demir.

Renovatie

Gebouwen die gerenoveerd moeten worden (met verplichte aanvraag van een omgevingsvergunning) en met meer dan 10 parkeerplaatsen ter beschikking, geldt dezelfde regel.

2025

Vanaf 1 januari 2025 verstrengt de norm nog. Vanaf dan moet elk niet-residentieel gebouw met meer dan twintig parkeerplaatsen minstens twee oplaadpunten voor elektrische voertuigen hebben. De nieuwe verplichtingen moeten ertoe leiden dat de toenemende elektrificatie van het Vlaamse wagenpark niet botst op een infrastructuurprobleem.


Op zoek naar een eigen laadpunt?

Contacteer ons gewoon en vraag snel een eerlijk advies via het contactformulierOnze energie-experts gaan samen met u op zoek naar de béste oplossingen.

    Meer weten?

    Onze energie-experts helpen u graag verder.