04/06/2024

Zonnepanelen verplichting Vlaamse bedrijven

Zonnepanelen binnenkort verplicht voor Vlaamse bedrijven en publieke organisaties:

In Vlaanderen moeten bedrijven tegen 30 juni 2025 zonnepanelen op hun daken hebben geïnstalleerd. Deze verplichting, opgelegd door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), heeft als doel het stimuleren van duurzame energieproductie en het verminderen van de CO2-uitstoot. Met nog slechts ruim een jaar te gaan, vragen velen zich af hoe de voorbereidingen verlopen.

Waarom deze verplichting?

De verplichting richt zich op grootverbruikers van elektriciteit, specifiek bedrijven die jaarlijks meer dan 1 gigawattuur (GWh) verbruiken. Dit komt overeen met 1000 megawattuur (MWh) per jaar. Voor overheidsgebouwen ligt de drempel op 250 MWh per jaar. De maatregel is bedoeld om de ecologische voetafdruk van deze energie-intensieve organisaties te verkleinen en hen aan te moedigen zelf energie op te wekken.

Om bedrijven te helpen met de transitie naar duurzame energie, heeft VEKA diverse initiatieven genomen om zowel de bekendheid met de nieuwe pv-verplichting als de voorbereiding van de markt te bevorderen. Daarnaast organiseert VEKA ook webinars, deze sessies geven niet alleen informatie, maar bieden ook inzicht in de vragen en zorgen van de doelgroep. Veelgestelde vragen betreffen onder andere de voorwaarden van de verplichting en wat te doen als men geen ruimte heeft voor zonnepanelen.

Hoe worden bedrijven concreet ondersteund?

Een van de belangrijkste tools die VEKA aanbiedt, is een online simulator. Door enkele parameters zoals verbruik en dakoppervlakte in te voeren, kunnen bedrijven berekenen hoeveel zonnepanelen ze minimaal moeten installeren. De simulator geeft ook alternatieve opties, zoals de kosten van participatie in gezamenlijke zonne-energieprojecten. Daarnaast heeft VEKA een digitale, interactieve handleiding ontwikkeld die een overzicht biedt van de stappen die nodig zijn om aan de verplichting te voldoen.

De belangrijke deadline van 30 juni 2025

Met de deadline van 30 juni 2025 in zicht, is het cruciaal dat bedrijven en publieke organisaties nu actie ondernemen. Het installeren van zonnepanelen vergt tijd en planning, en het is belangrijk om niet te wachten tot het laatste moment. Door gebruik te maken van de tools en ondersteuning van VEKA, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze voldoen aan de verplichting en bijdragen aan een duurzamer Vlaanderen.

Volgens VEKA zijn veel bedrijven echter wel al goed op weg met de voorbereidingen. Sectorfederaties zoals Voka en Essentia spelen een belangrijke rol in het informeren van zowel grote als kleinere spelers. De basisinformatie blijkt over het algemeen goed te begrijpen, maar de implementatie vraagt wel om enige inspanning van de bedrijven zelf.

Vragen of opmerkingen over uw zonnepanelen?

Op de Website van Verisol vindt u gedetailleerde informatie over het installeren van zonnepanelen en andere energieoplossingen. Daarnaast kunt u via het contactformulier op de website uw specifieke vragen indienen.

Verisol helpt bedrijven graag om de overstap naar zonne energie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bron: Solarmagazine.nl, 06 mei 2024

Meer weten?

Onze energie-experts helpen u graag verder.